4 nasveti za bolj produktivne in zadovoljne zaposlene

Da trening in gibanje pozitivno vplivajo na nivo energije, zdravje in voljo, je vsem znano dejstvo. Ampak trening je zares le del sestavljanke na poti k zdravemu in aktivnemu življenjskemu stilu. V današnjem času, ko največ stresa doživljamo v službi, saj delo ni več fizično, ampak nas utruja mentalno delo, vpliva ves ta stres negativno na rezultate na treningu. Pri telesni postavi je misija Fitnes Rezultata spodbujati zaposlene in lastnike podjetij tudi k spremembi in izboljšanju delovnih mest.
Če ste zaposleni ali lastnik podjetja, si vzemite 3 minute za branje tega članka in poglejte, kako lahko z majhnimi in poceni spremembami naredite ogromno koristi za vaše zaposlene in podjetje.

Uspešna podjetja pri nas se že dolgo zavedajo pomena športa za srečo in zdravje svojih zaposlenih. Naš trener Haris Kajtezovič pravi: »Zares sem videl pozitivne učinke skupnega treninga zaposlenih za samo podjetje, ko sem treniral zaposlene iz podjetja Krka. Na vsak trening so prišli v brandiranih majicah podjetja in skoraj vsak krajši pogovor, ki je namenjen počitku med vajami, so izkoristili za pogovor o službi. Ampak pogovor niti enkrat ni šel v negativno smer. Nasprotno, med sabo so si delili ideje in znanja«.

»Ti ljudje so lahko naredili več dobrega za podjetje med samim treningom, kot bi recimo naredili v službi.« 

To je bila zame prelomna točka pri delu s podjetji. Športanje in spodbujanje zdravega življenjskega sloga sem naenkrat videl kot »win, win« kombinacijo:

• Podjetjem ponudimo rešitev pri vlaganju v zaposlene in preusmerimo njihovo pozornost iz tradicionalnih pivskih piknikov v reševanje problemov zaposlenih in s tem posledično vplivamo na dobro voljo in produktivnost v podjetjih in prednost pred konkurenco.

• Zaposlene spodbujamo k zdravemu načinu življenja in vplivamo na njihove odnose v službi in z družino, hkrati pa jim ponudimo bolj osebni pristop, ki jim bo pomagal pri uresničitvi njihovih osebnih ciljev.

• Za nas, ki si želimo pomagati čim večjemu številu ljudi, smo pa prostorsko omejeni in vezani le na določeno lokacijo, pa se odprejo čisto nove možnosti, kjer lahko dosežemo ljudi, ki jih šport in zdrav življenjski slog do zdaj pretirano ni zanimal. Hkrati pa naše storitve preselimo v pisarne podjetij. Najbolj pomembno pa je, da preusmerimo pozornost tja, kjer se največ stresa odvija.

1. Trening za več energije

S sodelavci si poglejte najbližje fitnes centre zraven službe in se dogovorite za skupne termine. Z lastnikom fitnesa poiščite trenerja, ki vas bo spodbujal in popravljal vsaj v začetni fazi vašega potovanja. Trening za moč dokazano vpliva na nivo energijo, obrambo našega telesa in hkrati na hitrejše okrevanje. Če vam prostor dovoljuje, si lahko trenerja naročite v vaše podjetje. S pomočjo tehnologije in znanja vam trener lahko sestavi podporni program, ki bo izdatno prilagojen vašim potrebam.
Treba je sicer razumeti, da trening za moč vpliva na simpatični živčni sistem, ki je zadolžen za »work mode on« in nas lahko zjutraj zbudi namesto kave. Če je simpatični živčni sistem (ali SŽS) preveč obremenjen zaradi stresne službe, lahko negativno vpliva na našo potrebo po hitri prehrani in kofeinu, hkrati dolgoročno zvišuje vnetja v našem telesu in lahko povzroči zdravstvene težave.
V službi, kjer čutimo prekomerno delovanje SŽS, pomislimo na vrste aktivnosti, ki vplivajo na sproščujoč parasimpatični živčni sistem, kot so recimo hoja, pilates ali joga.

2. Nabavite in postavite elastike, žogice in valjčke na vaše delovno mesto

Zaposlenim se, posebej v jutranjih urah, mudi v službo in ponavadi pozabijo na pomemben element za dobro počutje in zdravje, kar predstavljajo masažni pripomočki in elastike za raztezanje. Ne le to, naporna in zahtevna opravila utrudijo naše mentalne sposobnosti tekom dneva. Namesto da bi izgubljali čas po socialnih omrežjih ali pa kadili cigaret, raje ta čas izkoristimo za kakšno raztezno – aktivacijsko vajo in sproščeno dihanje za uravnavanje živčnega sistema.

Če ste kadilec, poskusite le vdihovati zrak, kot da bi kadili, 3−5 sekund za vdih, zadržek za 1−2 sekundi in potem dolg izdih. Po dveh minutah se boste počutili drugače.

Če imate bolečine v križu, ramah, vratu, potem je idealno redno gibanje. In tukaj prav vsaka sekunda šteje. Telo lahko povrnete v normalo že iz vašega sedeža v pisarni. Rotacija za gibljivo prsno hrbetnico, razteg zadnjice s križano nogo vam lahko instantno izboljša počutje, pravi naš trener Haris Kajtezovič.

Našteti pripomočki so poceni, ne vzamejo veliko prostora. Lahko se celo uporabljajo kot flaška za vodo. https://sportnaoprema.si/trgovina/29-2/hydro-roller-foam-roller-bidon-za-vodo/

Če rabite kakršno koli pomoč pri izbiri pripomočkov, nam napišite sporočilo in z veseljem pomagamo.

3. Izobrazite se in spodbujajte sodelavce k boljši telesni drži

Dobra telesna drža dokazano sprošča pozitivne kemikalije v našem telesu, naredi nas bolj samozavestne in produktivne, hkrati pa je velik faktor pri preprečevanju bolečin v vratu, ramenih in hrbtenici, na delovnem mestu in v avtu. Zaposleni, ki se peljejo dlje časa, naj bodo pozorni na postavitev ogledal in sedežev v avtu. Velikokrat je to krivec za slabšo telesno držo.

4. Naj bodo zdravi prigrizki in tekočina na dosegu zaposlenih

Večino dni sem motivirana zdravo jesti, ampak v službi enostavno ni zdrave izbire, tako da med malico izberem ponavadi kakšno čokoladico, ki mi ne naredi veliko dobrega, nam je zaupala Monika Zajc iz podjetja Know-How d.o.o.

Večina ljudi tako razmišlja. Tisti, ki si zaradi različnih razlogov ne prinesejo zdrave hrane s sabo, so prisiljeni vzeti hrano, ki preveč vpliva na raven krvnega sladkorja in se v trenutku absorbira v naše telo. Sčasoma nas naredi zaspane, hkrati pa nima veliko hranilne vrednosti v sebi, razen kalorij seveda.

Če nimate časa, da bi sami pripeljali zdrave obroke, razmislite o podjetjih, ki nudijo dostavo zdravih prigrizkov v obliki sadja in zelenjave, kot so Zdrava dostava ali Sadje v pisarni.