KAKO DOLGO NAJ BO OGREVANJE?

Ogrevanje je bistvenega pomena za pripravo telesa na vadbo in vključuje več dejavnosti, ki povečajo srčni utrip, pretok krvi in temperaturo mišic. V tem blogu se bomo poglobili v pomen ogrevanja, zakaj je potrebno in kako lahko lahko izboljša tudi vaše splošno fizično zdravje. 

Ogrevanje je prvi in sestavni del, ki vodi do našega cilja.

Zakaj je ogrevanje tako pomembno?

Obstaja več razlogov, zakaj je potrebno ogrevanje pred vsako telesno aktivnostjo. V prvi vrsti ogrevanje zmanjša tveganje za poškodbe. Med ogrevanjem povečate pretok krvi in kisika v mišicah, zaradi česar so le-te bolj prožne in manj nagnjene k poškodbam.

Poleg tega ogrevanje pripravi vaše telo na vadbo s postopnim pospeševanjem srčnega utripa. To je pomembno zlasti za posameznike s srčnimi boleznimi, saj je lahko nenadno povečanje srčnega utripa ali krvnega tlaka nevarno. Ogrevanje tudi pomaga vašemu telesu, da se pripravi na zahtevne vadbe, kar olajša izvedbo in zmanjša tveganje za mišično utrujenost in krče.

Kako lahko ogrevanje izboljša vašo telesno pripravljenost?

Ogrevanje lahko izboljša vašo telesno pripravljenost na več načinov.

Prvič, pomaga vam povečati obseg gibanja in prožnost. Ko se vaše mišice segrejejo, postanejo bolj prožne, kar vam omogoča, da se še bolj raztezate in izvajate vaje z večjo lahkoto. Ta povečan obseg gibanja lahko tudi pomaga zmanjšati bolečine in okorelost sklepov. Drugič, ogrevanje lahko izboljša vašo kardiovaskularno vzdržljivost. S postopnim povečevanjem srčnega utripa, pretoka krvi in stopnjo dihanja lahko ogrevanje izboljša vašo vzdržljivost in olajša izvajanje trajne telesne dejavnosti.

Nazadnje, ogrevanje lahko pomaga izboljšati vašo mentalno osredotočenost in koncentracijo. Ko se pred vadbo ogrejete, pripravite tako svoj um kot telo. To vam lahko pomaga, da ostanete osredotočeni med vadbo, posledično pa boste dosegli tudi vaše cilje.

Pa vendar, popolno ogrevanje ne pomeni 10 minut na tekalni stezi ali kroženje z rokami v japonkah.

Pomembna vprašanja, ki jih vprašamo, preden začnemo trening s stranko so: 

 • Kakšno službo oseba opravlja (ali večino dneva sedi v pisarni, potuje z avtom, je njeno delo razgibano, z veliko spreminjanja položajev). 
 • Ali ima oseba pomanjkljivosti v gibanju ali morebitne bolečine. Naloga ogrevanja je te telesne asimetrije postopoma odpraviti in pripraviti telo na trening brez bolečin. 
 • Zadnje in ne najmanj pomembno, koliko časa imamo na voljo. Če imamo za trening le 30 minut, potem si ne želimo porabiti 25 minut le za ogrevanje. Nasprotno, če imamo na voljo 60 minut, potem si je vredno vzeti 20 minut za dobro ogrevanje.

Za ogrevanje navadno porabimo 10–20 minut. 

Kot smo že omenili, tradicionalnega teka na tekalni stezi ne obravnavamo kot primerno ogrevanje za nobenega. Zakaj?

Če smo sedeli cel dan v službi, je velika verjetnost, da so naše mišice skrajšane, zategnjene, neaktivne, naša drža pa ni v idealnem položaju. Tek dejansko vpliva le na tri od petih stebrov ogrevanja, zvišuje telesno temperaturo, ampak dejansko ne zmanjša možnosti poškodb. Naš cilj je zbuditi vseh pet.

Zakaj se ogrevamo?

 • Boljše zavedanje gibanja in ravnotežja
 • Povečanje obsega gibanja
 • Povišanje telesne temperature
 • Zmanjšanje možnosti poškodb
 • Povišanje lokalnega krvnega pretoka

 

Kako se lotimo ogrevanja?

 1. Najprej začnemo z masažo mehkih tkiv. Ta samomasaža bo sprostila vozle. Razumeti moramo, da brez zdrave fascije ne bomo dosegli mišičnega maksimuma. Ta del ogrevanja takoj izboljša počutje. Kar 99 % ljudi takrat reče, da se počutijo bolje in so pripravljeni na trening, čeprav 5 minut pred tem mogoče niso bili. 
 1. Ogrevanje stebrov telesa. Tukaj mislimo predvsem na boke, trebuh, ramena. Da bi dosegli maksimum treninga, morajo ti deli delati povezano. 
 1. Aktivno raztezanje. Največja razlika med statičnim ogrevanjem je ta, da tukaj dejansko delamo vaje. Aktiviramo nasprotne mišice, ki jih raztezamo in posledično višamo srčni utrip.
 1. Zadnji del ogrevanja je povezovanje glave z možgani. Nekateri ljudje tega ne potrebujejo, drugi imajo velike koristi. Medtem ko za prejšnje dele ni bila potrebna 100-odstotna koncentracija in smo se lahko zraven še pogovarjali, je tukaj nasprotno. Cilj je, da trening za trenutek postane edina pomembna stvar. Navadno delamo vaje za odzivnost, eksplozivnost.

 

Skratka, ogrevanje je bistven del vsake telesne dejavnosti, pa naj gre za vadbo z utežmi, kardio vadbo, tenis ali nogomet. Pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe, pripravi vaše telo na vadbo in izboljša vašo telesno pripravljenost.

Ogledate si lahko tudi 10-minutno ogrevanje, ki ga v Fitnes Rezultatu uporabljamo za srednje aktivne, izkušene člane, ki nimajo posebnih gibalnih težav in bolečin.

Izpolnite vprašalnik na naši spletni strani TUKAJ ali pa nas kontaktirajte, da se dogovorimo za kratek začetni sestanek.